Category: 2018 English A Format

Expository/ Argumentative Essay Question- CSEME PRO

Read the letter below and imagine that you are Principal Jenkins. Write a response to Mrs Blake, counteracting the arguments she made.

Dedication Primary School

Dedication Avenue

Brighten.

Dear Mr. Jenkins,

As a parent of an eleven plus student who is now preparing to write the examination for entry into secondary school, I would like to share with you my views on the issue of extra lessons. Your school offers extra lessons on five evenings of the school week and half-day on Saturday. I think this is outrageous!

Do you believe that there is a real need to give extra lessons? Do you believe that after children have been subjected to a whole day’s teaching, they are mentally alert to respond to extra lessons? A child’s capacity to retain knowledge when he is both physically and mentally exhausted is nil. This policy of teachers to cram knowledge in children’s brains is out of line with psychological research on the learning capacity of young children. You ought to realise that extra lessons have a negative impact on children in their future education. Children are known to lose interest in subjects and in studies generally, if they are goaded on by too much extra teaching.

Sir, how could you deprive young children of their freedom on evenings and Saturdays? Children need to enjoy their childhood days, to participate in activities other than schoolwork and to meet other children in their neighbourhood on the playing field. What memories would they have of childhood, if they are denied the opportunity to learn and grow at the same time?

It is time to take a hard look at what is happening in your school. Children need to relax, rest and play. These activities will help them to restore energy, to liberate their minds and refresh them for another day’s work. Don’t you realise that children who are subjected to too much mental pressure often experience mental blocks during examinations?

Wake up to the realities which children in extra lessons face – late home coming, late supper, late washing up and, to crown it all, a barrage of homework in every subject.

Put an end to this child abuse. Get your teachers to work diligently during the normal school day and there’ll be no need for extra lessons!

Yours sincerely,

Diana Blake

(Parent)

Letter of Complaint Questions- CSEME PRO

1) Write a letter to the principal detailing a pressing problem facing the school. Explain what makes the issue worthy of attention and suggest possible solutions.

 

2) Write a letter of complaint to a business that has disappointed you. Explain what dissatisfied you about the product or service offered by that company and what you expect the company to do to remedy the situation.

 

3) Write a letter complimenting a business or company for its outstanding services or products. Be specific about what you like, and give details on your positive experience with the company.

 

4) Pretend you went to your favourite fast food restaurant and while there you received poor service. Write a letter of complaint to the manager of the restaurant in which you describe in detail what happened and how you would like the situation to be addressed. 

 

5) You ordered a new phone online. However, when it arrived it was broken. Write a letter of complaint to the company you ordered phone. Explain the condition of the phone when it arrived to you and what you would like them to do about it.

 

Narrative Writing Questions – CSEME PRO

Your story should be no more than 400- 450 words.

You must write in Standard English. Dialect may be used only in conversation.

  a)      ‘How I saved my Master’s Life’ by Skip the mongrel.

 Imagine you are the dog named Skip. Write a story based on this situation.

OR

b)      The foreman of the jury stood up. “What is your verdict? Guilty or not guilty?” asked the judge. A hushed silence fell over the courtroom.

      Write a story in which this scene plays an important part.

 OR

 

c)      You dream one night that you have found yourself in a place ruled entirely by strange creatures.

Write a story about your adventure.

OR

  

d)     “The more I think about it, the more I know that I don’t just want to go back – I need to go back. Because I need to see it once more….. to sort of finish this…. to stop it or something; to get some sort of closure.”

 Write a story that EITHER begins  OR ends with the above statement.

Vocabulary Development- CSEME PRO

SYNONYMS

1. The frolicking youngsters hurled snowballs at one another with gay abandon.

 (A)desertion  (B)happiness   (C) unrestraint

 

2. Mr. Robinson is acknowledged as the best violin maker in the whole country.

(A)accepted (B) noticed  (C) recognized

 

3. The people responded generously to the Red Cross Society’s appeal for aid to the flood victims.

(A)attraction (B)petition   (C) request

 

4. The new taxes imposed on luxury goods were intended to augment the government’s income.

(A)enhance (B) increase   (C)intensify

 

5. The management and the union leaders eventually struck a bargain over wage increases for the workers.

(A) agreement (B)contract   (C)negotiate

 

6. It was indeed disappointing that the newly-appointed principal was only capable of making a few bland comments on the value of education.

(A)suave   (B)tasteless   (C) uninteresting

 

7. It was a blatant abuse of power by the minister when he threw the accused into jail without trial.

(A) flagrant   (B)gaudy   (C)obvious

 

8. With no money and no job, my prospects seemed bleak.

(A)barren (B)discouraging  (C)depressing

 

9. The remuneration offered was not commensurate with his qualifications and experience, nevertheless Mr. Dickson was willing to give the new job a try.

(A) proportionate   (B)sufficient   (C)appropriate

 

10. The young couple were married in church out of deference to their parents’ wishes.

(A)obedience  (B)respect   (C)submissiveness

 

11. They have very elaborate plans for the whole operation.

(A)detailed  (B)complex   (C)ornate

 

12. It is foolish to depend on someone who is as fickle as the weather.

(A)flighty   (B)unpredictable  (C)variable

 

13. The excuse he gave was extremely flimsy.

(A)delicate  (B)thin  (C)weak

 

14. The people in our country strongly condemn terrorism and terrorists will get no countenance here.

(A)weapons  (B)support  (C)information

 

15. With modern and sophisticated machines, the factory’s productivity improved by leaps and bounds.

       (A)advanced   (B)cultivated   (C)refined

ANSWERS: 1C   2C   3C   4B   5A   6C   7A   8C   9A  10B   11A   12B   13C   14B   15A


SYNONYMS

Each of the sentences given below contains one underlined word. Beneath each sentence there are four options marked A-D. Select the option which is nearest in meaning to the underlined word in the sentence.

  1. I was confident that I had made a good impression at my interview.

(a) relaxed (b) certain (c) secure (d) safe

 

   2. The woman wore a grave look on her face during the baptismal ceremony.

(a) angry (b) dignified (c) serious (d) kind

 

   3.His insolent behaviour has always affected the smooth functioning of the class.

(a) arrogant (b)crude (c) conceited (d) rude

 

   4.The new Rent Restriction Act is designed to prevent landlords charging exorbitant rents.

(a) unreasonable (b) large (c) excessive (d) extra

 

5. I had the strange feeling that I had seen him somewhere before.

(a) old (b) unusual (c) eccentric (d) foreign

 

6. Since the weather was fine it was an opportune time for me to go cycling in the countryside.

(a) healthy (b) suitable (c) interesting (d) glamorous

 


ANTONYMS

Each of the sentences given below contains one underlined word. Beneath each sentence there are four options marked A-D. Select the option which is opposite in meaning to the underlined word in the sentence.

1.  The soil in the cassava western part of the island is ideal for planting cassava.

(a)    unacceptable   (b) unsuitable      (c) unprepared       (d) unprofitable

 

2.  The lawyer felt that his client had been given an unduly harsh sentence.

(a)    unnecessarily   (b) appropriately  (c) particularly    (d) sufficiently

 

3.  At that restaurant most people claim that the meals are very sumptuous.

(a)    appetizing         (b) sweet               (c) tasteless          (d) delectable

 

4.  Most of the fifth form said they found the talks given during ‘Careers Week’, stimulating.

(a)    uninspiring        (b) depressing       (c) monotonous    (d)  dull

 

5.  At this time, relations between East and West are tense.

(a)    carefree            (b) casual               (c) cordial             (d) cautious

 

6.  The initial step was taken by men with courage and bravery.

 

(a)    progressive      (b) urgent               (c) final                (d) momentous


Instruction: Select the word that is opposite in meaning to the one that has been underlined.

1.The police had to disperse the crowd.

a. summon

b. huddle

c. control

d. dominate

 

2. The number of spectators increased when the lights came on.

a. deteriorated

b. dwindled

c. disappeared

d. dissolved

 

3. The witness said he will not deny the story.

a. accept

b. repeat

c. confirm

d. report

 

4. The government should prohibit the sale of such drugs.

a. encourage

b. promote

c. tolerate

d. allow

 

5. The result of the game was quite inevitable.

a. dubious

b. unsettled

c. ambiguous

d. interesting.

 

6. It is your duty to laud actions like that.

a. support

b. condemn

c. praise

d. defend

 

7. We were given a confined cabin on the lower deck.

a. open

b. unreserved

c. free

d. spacious

 

8. My mother was irate when I came home late from school.

a. furious

b. ecstatic

c. annoyed

d. relieved

 

9. Percy’s frugal ways are very alarming.

a. economical

b. extravagant

c. understanding

d. controlling

 

10. His illicit actions resulted in his arrest.

a. illegal

b. undercover

c. violent

d. law

 

resource site: youthlink.com

CSEC English A Construction Shift Questions

Construction Shift can be found of paper 1 of the CSEC English A paper. This activity is good to pair with summary because it helps to teach students how to paraphrase.
What is construction shift?
The term construction means to build, create or recreate. 
On the other hand, the word shift can mean ‘to move’ or ‘ a slight change in position’. 
 So in short, in construction shift you recreate the sentence or shift phrases in the sentence based on the instructions given by the question; however, you should not change the overall meaning of the sentence.

Instructions:

Rewrite the sentence in your head, following the directions given below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence given you. Click the letter next to your choice for an instant response.

1.Being a female jockey, she was often interviewed.

Rewrite, beginning with
She was often interviewed . . .
The next words would be

a. on account of she was
b. by her being
c. because she was
d. being as she was

2. In her songs, Ani DiFranco makes melody and lyrics intricately intertwine.

Rewrite, beginning with
Melody and lyrics
Your new sentence will include

a. Ani DiFranco has
b. make Ani DiFranco’s
c. in Ani DiFranco’s
d. does Ani DiFranco

3.It is easy to carry solid objects without spilling them, but the same cannot be said of liquids.

Rewrite, beginning with
Unlike liquids,
The next words will be

a. it is easy to
b. we can easily
c. solid objects can easily be
d. solid objects are easy to be

4. Excited children ran towards the loud music, and they told others about the ice cream truck outside.

Rewrite, beginning with
The excited children who had run toward the loud . . .
The next words will be

a. music, they told
b. music told
c. music, telling
d. music and had told

5. If he had enough strength, Shaun would move the boulder.

Rewrite, beginning with
Shaun cannot move the boulder
The next words will be

a. when lacking
b. because he
c. although there
d. without enough

6. The band began to play, and then the real party started.
Rewrite, beginning with
The real party started . . .
The next words will be

a. after the band began
b. and the band began
c. although the band began
d. the band beginning

7. Alisa heard no unusual noises when she listened in the park.

Rewrite, beginning with
Listening in the park, . . .
The next words will be

a. no unusual noises could be heard
b. then Alisa heard no unusal noises
c. and hearing no unusal noises
d. Alisa heard no unusal noises

8. The hikers were at the bottom of the canyon, and they discovered an abandoned mineshaft

Rewrite, beginning with
After the hikers were . . .
The next words will be

a. at the bottom of the canyon, and they discovered an abandoned mineshaft.
b. at the bottom of the canyon, they discovered an abandoned mineshaft.
c. at the bottom of the canyon they discovered an abandoned mineshaft.
d. at the bottom of the canyon when they discovered an abandoned mineshaft.

9. Good money managers control their present expenses, and they invest surplus dollars to meet their future needs.

Rewrite the sentence using because
The best choice will be

a. Good money managers, because they control their present expenses, they invest surplus dollars to meet their future needs.
b. Because good money managers control their present expenses, they can invest surplus dollars to meet their needs.
c. Because good money managers control their present expenses they invest surplus dollars to meet their needs.
d. Good money managers control their expenses, because they invest surplus dollars to meet their future needs.

10. In a large city, you may have massive traffic jams on your daily commute to work.

Rewrite the sentence omitting you
The best choice will be

a. In a large city, a person may have massive traffic jams on your daily commute to work.
b. In a large city, a resident may have massive traffic jams on his daily commute to work.
c. In a large city, massive traffic jams may be part of the daily commute to work.
d. In a large city, massive traffic jams may be part of the everyday commute on the way to work.

Resource site: http://ux.brookdalecc.edu

 

Like this post by clicking on the heart button below  if you want a video lesson based on this topic. Come back tomorrow for the answers to these questions.